Skip to Content

Het Ontmoetingspad

13. – De katoendrukkerij in de Volmolen

(Plantsoen Noord 2)

Op een belangrijke plek in Amersfoort, naast de monumentale Koppelpoort bevindt zich Rijksmonument de Volmolen. In 1645 werd dit complex gebouwd voor de textielnijverheid, tegen de 2e stadsmuur en aan het water. Deze watermolen verving het eeuwenoude handmatige vollen.Vollen is het vervilten en waterdicht maken van geweven wol.

Amersfoort kent een rijk verleden in de textielnijverheid. Zo vestigden circa driehonderdvijftig jaar geleden twee Amsterdamse VOC-kooplieden de eerste katoendrukkerij van Europa in Amersfoort. Met de bedrukte katoen (de zogenaamde sits) werd net als met de natuurlijke verfstof indigo eeuwenlang veel geld verdiend. In eerste instantie haalde men deze uit India. Nadat men in Europa zelf katoen ging drukken, verlegde de productie van katoen en indigo zich naar Amerika waar men plantages oprichtte. Deze handel en het verbouwen van indigo en katoen, is daardoor sterk verbonden met gedwongen migratie, uitbuiting en slavenhandel.

Met de opening van De Katoendrukkerij op 24 oktober 2020 in de Volmolen keert bijzonder erfgoed terug in de stad. De Katoendrukkerij is een gespecialiseerde werkplaats op het gebied van katoendrukken, internationaal ook wel (wood) blockprinting genoemd. Je kan bij de Katoendrukkerij je eigen textiel of papier bedrukken met de collectie houten handgemaakte drukblokken.
Oprichtster van de Katoendrukkerij, Nathalie Casse erkent dit verleden en benut de kans om om vanuit de huidige Katoendrukkerij in de programmering structureel aandacht te besteden aan zowel het 400-jaar gedeeld culturele erfgoed met India als het koloniale verleden van Amersfoort. Rijksmonument De Volmolen staat symbool voor de eeuwenlange textielnijverheid van Amersfoort waar ook de Katoendrukkerij onderdeel van uitmaakte.

Katoendrukken is vanaf 2021 bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Niet alleen als werkplaats in katoendrukken , maar ook vanwege het thema duurzaamheid en de aandacht die ze besteden aan de (historische) achtergrond van dit ambacht.

Wil je meer weten over deze eeuwenoude druktechniek? Over het afdrukken met handgemaakte houten drukblokken op papier, textiel, keramiek of op andere materialen? www.dekatoendrukkerij.nl

Vorige stop | Hoofdpagina | Volgende stop


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon