Skip to Content

Het Ontmoetingspad

2. Belgenmonument

(Belgenlaan 9)

Het Belgenmonument is in omvang het grootste monument van Nederland en staat op de Amersfoortse Berg. Het bouwwerk werd gemaakt door Belgische militairen, als herinnering aan de internering in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. In die periode vluchtten talloze Belgen naar het neutrale Nederland, vooral tijdens de aanval van het Duitse leger op Antwerpen. Er wordt geschat dat er ongeveer een miljoen burgers naar Nederland vluchtten, en de Nederlandse regering interneerde meer dan 30.000 militairen. Dit betekent dat ze aan de grens ontwapend werden en gevangen gezet werden in het kader van veiligheid.

Er werden kampen uit de grond gestampt in Zeist, waar de militairen in slechte omstandigheden verbleven. Toen er in 1914 een opstand onder de geïnterneerden in Zeist uitbrak, en deze met geweld werd neergeslagen vielen er doden en gewonden. De Nederlandse bevolking reageerde hier verontwaardigd op, en de verantwoordelijke minister werd gedwongen om het regime in de kampen te humaniseren. In oktober 1916 werd door een commissie van geïnterneerde Belgen in Nederland die onder leiding stond van Omer Buyse, gesteund door de Vlaamse kamparts Dr Reimond De Beir, bij burgemeester en wethouders van Amersfoort het voorstel ingediend om een gedenkteken op te richten als blijk van waardering voor de genoten gastvrijheid. De gemeenteraad ging hier unaniem mee akkoord. Omdat de verhouding tussen de Nederlanders en de Belgen zeer gespannen bleef in de jaren de volgden, werd het Belgenmonument pas in 1938 officieel overdragen aan de Gemeente Amersfoort. Koningin Wilhelmina en Koning Leopold onthulden tijdens de ceremonie een gedenkplaat.

Vorige stop | Hoofdpagina | Volgende stop


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon