Skip to Content

Keti Koti Pad

Wat is Keti Koti? Tijdens Keti Koti herdenken en vieren wij de afschaffing van de slavernij in Nederland en Suriname. Op 30 juni is de herdenking. Het bevrijdingsfeest vieren wij op 1 juli.  Op die dag in 1863 werd de Emancipatiewet van kracht en werd slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen afgeschaft. Keti Koti, spreek uit: [kittie’kottie], betekent letterlijk Ketenen Gebroken. In Amersfoort staat er nog geen monument ter herdenking van de Trans-Atlantische slavernij, maar er kan wel een route gelopen worden. Het pad voert je langs straten en panden die verband houden met de TransAtlantische slavernij in Zuidoost Azië en Zuid Amerika.

De makers

Keti Koti Amersfoort heeft als doel een bijdrage te leveren aan het vergroten van de kennis en bewustwording omtrent het Nederlands Slavernij- en koloniale verleden in Amersfoort. Daarin staan verbinding, vrijheid, gelijkwaardigheid en verrijking centraal. Stichting Comité 30 juni-1 juli Amersfoort a.k.a. Keti Koti Amersfoort en Artikel 1. Midden Nederland wille middels educatie, dialogen en overige activiteiten de Amersfoortse bevolking aansporen het gesprek met elkaar aan te gaan. Door regelmatig stil te staan bij de gezamenlijke geschiedenis wil het comité de bewustwording vergroten over wat het effect van het verleden is op onze hedendaagse samenleving.

 

Keti Koti Amersfoort streeft ernaar bij te dragen aan het creëren van een stad waarin inwoners wederzijds begrip en respect voor elkaar hebben en diversiteit omarmen. In deze tijd waarin er steeds meer een wij/zij cultuur ontstaat is het belangrijk om te kijken naar onze overeenkomsten. Als we weten wat ons verbindt dan kunnen we vol vertrouwen de toekomst in. Alle kanten van dit verhaal dienen belicht te worden en deze route draagt daaraan bij.

Het belang van deze route

De vertelling van de slavernij zit in onze taal, cultuur, schoolboeken, instituties en beïnvloedt ons. Keti Koti Amersfoort denkt dat kennis over het gedeeld verleden zal bijdragen aan een dialoog die op den duur voor wederzijds begrip zal zorgen. Met deze route wordt er een basis gelegd over ons gezamenlijk slavernijverleden en is te zien wat het leed van honderdduizenden tot slaafgemaakten Nederland heeft gebracht.

Deze route werd gelopen tijdens de allereerste herdenking en viering van Keti Koti in Amersfoort ooit, op 30 juni 2021. Een samenwerking tussen Stichting Comité 30 juni/1 juli Amersfoort, Ninsee, Gemeente Amersfoort, Archief Eemland en Artikel 1 Midden Nederland.

 

De Route

 

De Verhalen

Klik op de illustraties voor het verhaal achter de locatie


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon