Skip to Content

Het Keti Koti pad

5. Grote Spui 29

(3811 GA Amersfoort)

Op de Grote Spui 29 zit een gevelsteen met daarop een schip. Deze gevelsteen zat oorspronkelijk niet hier, maar op de vroegere Grote Spui 23. Tussen de Grote Spui 23 en 27 liep vroeger een steegje met de naam ‘Bocht van Guinee’. Er is een akte uit 1753 met daarin de verwijzing naar de Grote Spui 23 “een huisje of woninkje, staande op de Spoeije in de zogenaamde Bogt van Guine” (oude spelling).

De Bocht van Guinee, Guné of Guinea verwijst naar de Afrikaanse zeestraat aan de route naar de ‘Goudkust’. In Nederland werd deze plek ‘Goudkust’ genoemd omdat veel geld verdiend werd in de handel in tot slaaf gemaakte mensen.

(Tekst gaat door onder foto)

De Amersfoortse ‘Bocht van Guinee’ heette vroeger ook wel de Dragerswelvaren of Schipperswelvaren en was een herberg en kroeg waar voornamelijk matrozen naartoe gingen.

Tegenwoordig roept de naam ‘Goudkust’ andere associaties op dan vroeger. Er vinden discussies plaats over termen als ‘Gouden Eeuw’ en ‘Goudkust’ omdat deze de donkere schaduwkanten van de geschiedenis niet tot uitdrukking brengen. De winsten van de West-Indische en Verenigde Oost-Indische Compagnie werden behaald ten koste van de levens van de tot slaaf gemaakten.

Afbeelding; Archief Eemland, Johan Evers, Uitsnede

Vorige stop | Hoofdpagina | Volgende stop


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon