Skip to Content

De Koloniale Wandeling

De VOC, bestuurders en missie Verhalen

Dat Amersfoort banden met het koloniale verleden heeft, komt stap voor stap tevoorschijn tijdens deze wandeling. Zij voert in de binnenstad onder andere langs het ouderlijk huis van Johan van Oldenbarnevelt, één van de oprichters van de VOC. Ook de eerste admiraal van de VOC-vloot die in 1603 uitvoer en de eerste gouverneur-generaal van Nederlands-Indië werden in deze stad geboren. Later vestigden zich hier de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, die afdelingen van hun orde opzetten in Nederlands-Indië. Eén van de laatste Nederlandse opperhoofden van het eiland Deshima (Japan) blijkt in deze stad zijn graf te hebben. En een burgemeester van Amersfoort werd eind negentiende eeuw benoemd als Gouverneur van Suriname. Op deze wandeling kom je ze allemaal tegen.

 

De Makers

Sinds 2014 wandelen Petra Groen en Elly Touwen door Nederland op zoek naar sporen van het koloniale verleden. Beiden hebben daarvoor jaren als professionals dat verleden bestudeerd. Nu zijn zij op zoek gegaan naar de plaatsen in Nederland die aan dat verleden herinneren en de persoonlijke verhalen die daarbij horen. Voor hen was het een ontdekking dat er in Nederland nog zoveel plaatsen en verhalen op te sporen zijn van Nederlanders die naar de koloniën zijn gegaan en daar hebben gewoond en gewerkt. Een enkele keer ook het persoonlijke relaas van ‘gekoloniseerden’ die in Nederland terecht kwamen. Die sporen zijn zij gaan volgen door het uitzetten van wandelingen. Zo is Koloniaalerfgoedtevoet ontstaan, eerst als hobby, maar naar gelang er meer verhalen boven water kwamen, steeds serieuzer.

De Route

De verhalen

Klik op de illustraties voor de verhalen achter de locaties


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon