Skip to Content

De Koloniale Wandeling

4. Villa Perloe

(Anna Paulownalaan 14)

Het Villapark Bergkwartier werd vanaf 1900 aangelegd en is een beroemd stadsdeel. Er zijn hier veel prachtige villa’s gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school . Hier vestigden zich vooral welgestelde families uit de grote steden die op zoek waren naar gezonde buitenlucht. Er werd flink reclame gemaakt voor dit villapark. In het boekje Dit is Amersfoort uit 1915 wordt het Bergkwartier aangeprezen. Het boekje werd onder anderen verspreid op de schepen die vertrokken uit Nederlands-Indië.

(Tekst gaat door onder foto)

Er stonden schitterende foto’s in van villa’s, zoals villa Perloe, met balkons en serres. En zo beloofde het boekje: het gebied is malariavrij. Voor mensen uit Indië, waar malaria veelvuldig voorkwam, was het belangrijk te weten dat er geen malaria heerste. In de kustprovincies van Nederland kwam in die tijd nog malaria voor. De naam Perloe (Indonesisch voor behoefte) laat zien dat de marketing heeft gewerkt, want in deze villa heeft ongetwijfeld een familie uit Nederlands-Indië gewoond. Niet onvermeld mag blijven dat de foto’s in het boekje Dit is Amersfoort gemaakt zijn door de beroemde fotograaf Cas Oorthuys.

Vorige stop | Hoofdpagina | Volgende stop


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon