Skip to Content

Het Gildenpad

Op veel plaatsen in de stad Amersfoort worden iconen uit de geschiedenis op grootse wijze herdacht. Je hoeft bijvoorbeeld niet ver te zoeken naar de straatnamen waar zeevaarders en regenten uit vroegere tijden mee worden herdacht. Hoewel hun plek in de historie onmiskenbaar is, heeft ‘de gewone mens’ altijd het grootste deel van de populatie uitgemaakt. Met zijn wateruitlopen brengt Kunstenaar Ton Mooy een hommage aan de ‘gewone mens’ en de gilden die de stad kende.

Het grootste deel van het Gildenpad is van 1 april tot 1 november te varen met Waterlijn Amersfoort rondvaarten, en voert langs de Langegracht, de West- en de Zuidsingel. Aan de Langegracht stonden vroeger talloze brouwerijen, maar ook ín de gracht is er van alles te zien als je weet waar te kijken. Kunstenaar Ton Mooy heeft met zijn Wateruitlopen allerlei ‘gewone’ mensen uit de geschiedenis van de stad vastgelegd in de kademuren van de verschillende grachten. Behalve dat deze beeldjes functioneel zijn (ze zorgen ervoor dat het water wordt afgevoerd bij grote regenval), verbeelden ze ook de mensen die jarenlang de economische ruggengraat van de stad vormden. Van de rabbijn tot de bierbrouwers, brugwachters, kooplieden en andere ambachtslieden, ze worden allemaal geëerd en herdacht met deze beelden.

Ook in de winter kan je via een wandeling langs de kades de wateruitlopen bekijken.

 

De Route

 

De Verhalen

Klik op de illustraties voor het verhaal achter de locaties


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon