Skip to Content

Route van Verzoening

Amersfoort kent een rijke historie met geweldige verhalen over het ontstaan van deze Keistad, maar wist je dat er achter veel van deze verhalen ook een schaduwzijde schuilt?

De Route van Verzoening vertelt via historische overblijfselen in het straatbeeld meer over deze onderbelichte kant van het verhaal. Met 6 verschillende wandel, vaar en fietsroutes kom je langs kenmerkende grachten, straten en gebouwen die meer vertellen over de Amersfoortse geschiedenis.

De paden vertellen verhalen over ongelijkheid en uitbuiting tussen verschillende rassen, rangen en standen. Van bijvoorbeeld het koloniaal verleden van Amersfoorter Johan van Oldenbarnevelt tot de ruim 350 herdenkingsstenen die door de stad verspreid liggen als herinnering aan de vermoorde of gedeporteerde joden, zigeuners en verzetsstrijders tijdens WOII. Ook belichten we minder bekende verhalen van verwijdering, bijvoorbeeld door klassenverschillen tussen Amersfoortse boeren en stadsbewoners.

Ontmoeten is Verzoenen

De Route van Verzoening begint bij het erkennen van deze verhalen.Want door te erkennen waar we vandaan komen kunnen we ons verzoenen. Dit doe je niet alleen door langs de routes te lopen, maar ook door elkaar te ontmoeten bij één van de vele ontmoetingsplekken die in je alle wijken van Amersfoort kunt vinden. Bekijk deze plekken via het centrale pad Ontmoeten is Verzoenen

Via de mobiele website en de bijbehorende fysieke routes ervaar je dit bijzondere stukje geschiedenis van Amersfoort.

Kies één van onderstaande wandel, fiets of vaarpaden!

 

 

Het logo van de Route van Verzoening in de kleuren van de stad Amersfoort, is gebaseerd op de Tolerantiepoort, een belangrijke stop op de hoofdroute Ontmoeten is Verzoenen


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon