Skip to Content

Het Keti Koti pad

3. Huis Deshima

(Havik 13, 3811 EX Amersfoort)

De Havik nummer 13 is door een vroegere eigenaar in 1976 de naam Deshima gegeven. Vóór deze naamgeving was het huis een koopmanshuis. De vroegere eigenaar heeft vanuit zijn interesse voor de VOC-periode het huis vernoemd naar de vroegere handelsnederzetting Deshima in Japan. Hij heeft zelf de windvaan in de vorm van een VOC-schip gemaakt.

(Tekst gaat door onder foto)

De handelsnederzetting Deshima (1641-1859) was gevestigd op het eilandje Deshima in de buurt van de haven van Nagasaki (Japan). De VOC had vanaf 1641 het alleenrecht om handel te drijven met Japan, onder bepaalde voorwaarden. Eén van die voorwaarden was dat de Nederlandse handelaren niet het eiland af mochten om Japan in te gaan. Alle handel moest via die plek gebeuren

De naam van de Havik 13 stamt dus uit 1976, maar hoe staan we daar nu in? Zou iemand een huis nog vernoemen naar een koloniale handelsplek?

(Tekst gaat door onder foto)

Afbeelding; Archief Eemland, Johan Evers

Vorige stop | Hoofdpagina | Volgende stop


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon