Skip to Content

Het Keti Koti pad

7. d’Eersteling

(Grote Koppel 6, 7 & 8, 3813 AA Amersfoort)

Het pand (nu 3 panden) genaamd d’Eersteling was een pakhuis voor de opslag van goederen. Dit pakhuis is door H. Kroes ontworpen voor de ‘Afdeeling Koloniale Waren’, zoals blijkt uit de bouwtekening uit 1904 (zie afbeelding). Het pand is een typisch pakhuis qua constructie, opzet en de ligging naast de Eem. De Eem was immers de aan- en afvoerplek van handelswaren.

(Tekst gaat door onder foto)

Pakhuizen stonden in Amersfoort vaker in de binnenstad. Vooral omdat het gemeentebestuur dan alles goed in de gaten kon houden. Waarschijnlijk was er in de binnenstad geen ruimte meer waardoor het pand hier gebouwd mocht worden. 

De term ‘koloniale waren’ betekent dat het gaat om producten of gewassen uit de (voormalige) koloniën.

De eerste ‘Eersteling’ zag er anders uit dan deze 3 panden en bevond zich op de Kortegracht 9. Het was eveneens een pakhuis maar ook een Pluimvee- en Veevoederfabriek.

Bouwtekening; Archief Eemland, Uitsnede

Vorige stop | Hoofdpagina | Volgende stop


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon