Skip to Content

Herdenkingsstenen pad

24. Soembastraat 8

hier woonde ADOLPH KAMP – Vermoord in Bergen-Belsen op 01-01-1945

Adolph Kamp komt op 2 april 1865 ter wereld in het gezin van Alexander Kamp en Johanna Hausmann. Hij groeit op in het tolerante Krefeld, waar zijn familie al generaties lang woont en werkt. De familie Kamp is er een succesvolle en gerespecteerde ondernemersfamilie. Ze voeren een groothandel in slagerijbenodigdheden en zijn toeleveranciers van aandrijfriemen voor zijdeweverij machines.

Adolph trouwt op 18 december 1893 met de 23-jarige Henriette Kaufmann en er worden 2 kinderen uit het huwelijk geboren, Friedrich (roepnaam Fritz) op 8 juli 1895, en Else op 5 juni 1899. Ze wonen aan de Deutscher Ring 45.

erdenking familie kamp door Elany Koopman ROC

Foto door Elany Koopman ROC

Vluchten naar Nederland

Als in de dertiger jaren het leven voor de Joden in Duitsland steeds bedreigender wordt, blijft Adolph heel lang geloven dat het in Krefeld niet het zo’n vaart zal lopen. “Overal, maar niet in Krefeld”, beweert hij. Maar de realiteit dient zich anders aan, want in de Kristallnacht van 1938 worden er in Duitsland 400 joden vermoord. Een massale vlucht van Joden volgt en ze moeten huis en haard achterlaten. Fritz en Inge besluiten om met de kinderen Rolf en Nico en met zijn ouders naar Nederland te emigreren. Door de vlucht uit Duitsland zijn ze direct allemaal stateloos. 

Van adres naar adres

Een rusteloos en onzeker bestaan volgt in Nederland. Adolph en Henriette staan eerst ingeschreven in Dinxperlo, vervolgens in Amersfoort en in 1942 vermeldt de persoonskaart van Adolph het adres Stadionkade 148hs in Amsterdam, al hebben Adolph en Henriette nooit gewoond op dit laatste adres. In Amersfoort wonen ze van 11 november 1939 tot 30 april 1942 in de Soembastraat 8. Fritz en Inge en hun zoontjes Rolf en Nico wonen dichtbij, in de Voltastraat 55. In 1942 trekken ze nog een paar maanden in bij Fritz en Inge in de Voltastraat, maar in juli moeten ze onderduiken. 

Het noodlot slaat toe

Op 9 juni 1944 slaat het noodlot voor Adolph toe. Samen met Henriette wordt hij op die dag naar Westerbork gedeporteerd. Nauwelijks drie weken later, op 31 juli 1944, vertrekt hij met transport nummer 99 naar Bergen-Belsen, waar hij op 1 januari 1945 wordt vermoord.

Veel dank aan de familie voor de foto en de bijdragen aan deze familiegeschiedenis.

Vorige stop | Hoofdpagina


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon