Het Ontmoetingspad
3. Tolerantiepoort
(Belgenlaan 9)
De Tolerantiepoort is gemaakt door de kunstenaar Juul Baltussen, en geeft symbolische toegang tot het Belgenmonument. Deze locatie is het eindpunt van een reis die de Tolerantiepoort heeft afgelegd; de Poort werd op initiatief van Dick Bos ingezet als mobiele katalysator voor tolerantie.
Zo heeft de Tolerantiepoort overal in Nederland gestaan waar het onderwerp tolerantie onder de aandacht gebracht mocht worden. De poort werd bijvoorbeeld beveiligd door twee acteurs verkleed als militairen op het bevrijdingsfestival in Wageningen, waar de bezoekers moeite moesten doen om door de poort heen te mogen.De boodschap hierachter? ‘Tolerantie krijg je niet voor niks’.
Op zijn huidige plaats heeft de Tolerantiepoort geen beveiliging meer, waardoor de poort is beklad met verf, en dat onderschrijft de boodschap des te meer.
De poort vertegenwoordigt een droom. We hebben in Nederland genoeg hekken, muren en kloven gecreëerd, het is tijd om de kloven te overbruggen, deuren open te zetten en hekken te ontsluiten. De Tolerantiepoort droomt ervan alles wat potdicht zit en muurvast, weer open te gooien waardoor mooiere verbindingen in de samenleving ontstaan. De poort laat zien dat je scherp kunt kijken, soms een oogje dichtknijpt en dat door de hand te geven het hart opengaat. Contact is de sleutel waardoor de poort opengaat. De poort verbeeldt hoop, gezien worden, contact en luisteren. Deze prominente boodschap verkondigde hij op talloze evenementen en gelegenheden in Nederland o.a. tijdens de Gay Pride in Amsterdam, de verkiezingen in Den Haag, dodenherdenking in Nijmegen. De voormalige Adviesraad Kleurrijk Amersfoort adviseerde het college tot 2014 over het diversiteitsbeleid van de gemeente. Op initiatief van deze raad heeft gemeente Amersfoort besloten tot het plaatsen van een kunstwerk over diversiteit en tolerantie en deze poort aangekocht.
Vorige stop | Hoofdpagina | Volgende stop