Skip to Content

Herdenkingsstenen pad

6. Voltastraat 55

hier woonde FRIEDRICH WILHELM KAMP –
vermoord in Auschwitz op 06-09-1944

Friedrich (Fritz) Wilhelm Kamp komt op 8 juli 1895 in Krefeld ter wereld. Hij is het eerste kind van Adolph Kamp en Henriëtte Kaufmann. Op 5 juni 1899 krijgt hij een zusje, Else. Fritz groeit op in een ondernemersmilieu. Zijn familie heeft in Krefeld sinds lang een groothandel in slagerijbenodigdheden en een toeleveringsbedrijf van aandrijfriemen voor machines in de zijdeweverij. Het zijn actieve en sociaal betrokken inwoners in het welvarende Krefeld van die tijd. Fritz trouwt in 1932 met Inge Meyer en ze krijgen twee zoons: Rolf Ludwig in 1934 en Nikolaus Alexander in 1937. Het gezin woont met de ouders van Fritz aan de Deutscher Ring 45. Fritz klimt al snel op tot directeur van het familiebedrijf Gebr. Kamp.

Foto door Elany Koopman ROC

Donkere wolken

Intussen hebben zich boven het leven van de Joden in Duitsland zeer dreigende wolken samengepakt. Door de niet-aflatende antisemitische propagandamachine van de nazi’s worden ze gezien als volksvijand nummer 1. Voor Fritz en Inge is het de reden om met gezin en ouders een vertrek naar Nederland te plannen op 10 november 1938. In de nacht ervoor barst in heel Duitsland de gruwelijke Kristallnacht los.

Verraad

In Nederland vinden ze in Amersfoort een woning in de Voltastraat, op nummer 55. Fritz’ ouders gaan in de Soembastraat wonen. Maar ook hier zijn ze uiteindelijk niet veilig. Na de Duitse inval volgen anti-Joodse maatregelen elkaar in snel tempo op. Fritz duikt in juli 1942 met Inge onder in Stoutenburg; de jongetjes gaan naar een ander onderduikadres. NSB-verraad wordt hem echter noodlottig. Op 23 mei 1944 pakken vier Amersfoortse politieagenten de onderduikers en de onderduikgevers op.
Via Euterpestraat, Westerbork naar Auschwitz
Een arrestantenwagen vervoert Fritz en Inge ‘naar de Euterpestraat’ in Amsterdam. Op deze beruchte plek volgt een langdurig verhoor door de SD naar de verblijfplaats van de kinderen. Drie dagen later komen ze in doorgangskamp Westerbork aan. Op 3 september gaat de 49-jarige Fritz Kamp op transport, met 1018 anderen, naar Auschwitz. Vermoedelijk is hij daar direct na aankomst op 6 september 1944 is vergast.

Herenigd

Inge overleeft de concentratiekampen. In de zomer van 1945 wordt ze herenigd met haar zoontjes die de oorlog met 13 onderduikadressen hebben overleefd. Ze overlijdt in 2009 in Lugano na een lang en actief leven.

 

Vorige stop | Hoofdpagina | Volgende stop


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon