Skip to Content

Het Ontmoetingspad

6. De Stier

(Rotonde Van Randwijcklaan – Scheltussingel)

De Stier is door de Amersfoortse kunstenaar Thijs Trompert gemaakt voor de manifestatie Urban Wijland in 2006. Twaalf kunstenaars wilden de Amersfoorters op een andere manier naar hun omgeving laten kijken. De kunstenaars maakten werk voor twee locaties (Urban) en het omringende gebied (Wij-land) om een link of tegenstelling tussen beide te verbeelden.

Volgens Thijs Trompert is het verschil tussen de natuur in het buitengebied en de cultuur van de stad niet heel groot, de weilanden zijn eigenlijk culturele ingrepen in het landschap, en in de stad leeft tussen de straatstenen een enorme biodiversiteit. Mensen zien de mogelijke samenwerking tussen cultuur en natuur onvoldoende en laten overal troep achter. Enerzijds regels die ons eigen natuurlijke gedrag verstoren, anderzijds bergen afval en mest die op de verkeerde manier terug worden gegeven aan de natuur. Hij maakte voor in het weiland een verdwaalde stads hond die geen lantaarnpaal kan vinden, maar uiteindelijk toch op een ongemakkelijke manier zijn behoefte doet. Voor op het stadhuis plein maakte hij een verdwaalde stier die zijn behoefte deed op de stoep van de sociale dienst. Beide dieren zijn ontheemd en poepen op de verkeerde plek. Beide beelden werden gemaakt van misplaatst materiaal dat wij normaal als afval zien.

Later was de stier te zien bij Kunstkavel in Vathorst. Sinds 2007 stond het houten beeld op de rotonde bij de Kamp en werd op 30 juli 2009 door vandalen in brand gestoken. Hierna werd gezocht naar een alternatief voor de Stier. Thijs Trompert, toenmalig wethouder Arriën Kruyt en ondernemer Franz Schrandt kwamen met het idee om in plaats van een houten stier een nieuwe stier van bestendiger en ‘onsterfelijk’ materiaal te maken: een stalen stier. Zo werd de houten stier onbedoeld een prototype voor een nieuwe, alles overtreffende stalen stier. Op 27 maart 2011 werd de nieuwe Stier feestelijk naar zijn plek gebracht.

Vorige stop | Hoofdpagina | Volgende stop


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon