Skip to Content

Herdenkingsstenen pad

15. Pasteurstraat 21

hier woonde CHRISTIANUS FRANCISCUS JOHANNES BOERS
vermoord in Oranienburg op 03-05-1942

Christiaan Boers (Den Haag, 24 oktober 1889 – Oranienburg, 3 mei 1942) brengt zijn jeugd door in Den Haag. Zijn ouders, Benjamin Hendrik Boers en Catharina Petronella Westerburger, sturen hem naar een particuliere school en daarna ligt een militaire opleiding voor hem in het verschiet.

Kapitein der Infanterie Christiaan Boers

Kapitein der Infanterie Christiaan Boers

Van Breda naar Amersfoort

Na de militaire academie in Breda en komt Christiaan uiteindelijk in Amersfoort terecht. In 1921 woont de ‘eerste Luitenant der Infanterie’ op de Utrechtseweg 100, is getrouwd met Helena Wiepkes uit de gemeente ‘Wijk aan Zee en Duin’ en ze hebben twee zoontjes, Henk (1919) en Dirk (1921). Maar het huwelijk met Helena houdt geen stand en er volgt een echtscheiding. In 1933 trouwt hij opnieuw, met de 26-jarige Janna Metz uit de Pasteurstraat 21. Christiaan is dan al bevorderd tot ‘Kapitein der Infanterie’.

Verdediging en verzet

Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 heeft Kapitein Boers het commando over circa 250 man die in zware betonnen kazematten zijn ondergebracht bij de Stelling Kornwerderzand, een van de weinige plaatsen in West-Europa waar de Duitse troepen tijdens de Blitzkrieg niet weten door te breken. Na de capitulatie sluit hij zich aan bij de Ordedienst (OD). In het voorjaar en zomer 1941 volgen – als gevolg van Duitse infiltratie in de organisatie – arrestaties binnen de OD. Boers is een van de gearresteerden en wordt opgesloten in het Oranjehotel in Scheveningen. In het zogenoemde ‘1e Ordedienst Proces’, wordt hij beschuldigd van spionage en wapensmokkel. 72 mannen krijgen de doodstraf, waaronder Christiaan Boers. De veroordeelden worden gedeporteerd naar concentratiekamp Sachsenhausen.

Afscheidsbrief

In de nacht voor zijn executie schrijft hij in een afscheidsbrief aan zijn twee zonen dat hij zijn straf zwaar vindt, maar geen spijt heeft van zijn daad. Hij sluit af met: ”Jongens, jullie hebt je leven nog voor je! Moge het er voorspoedig en gelukkig zijn en jullie er in vinden, wat je er in zoekt niet alleen, maar ook wat er uitgehaald moet worden. God sterke en behoede ook jullie! Met mijn meest hartelijke groeten en stevige vijven, Je liefhebbende Vader”.

Christiaan Boers is op 3 mei 1942 geëxecuteerd in het Kommando Oranienburg. Hij is daar in een massagraf begraven.

 

Vorige stop | Hoofdpagina | Volgende stop

 


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon