Skip to Content

Herdenkingsstenen pad

22. Madoerastraat 21

Hier woonde SALOMON ALEXANDER WOLF
vermoord in Auschwitz op 03-09-1943

 

Salomon Alexander Wolf is geboren op 5 november 1905 in Doesburg. Zijn ouders David Wolf en Dina van Gelder geven hem als roepnaam Alex. In 1908 krijgt hij een broer, Leo. Vader David Wolf heeft een winkel waarmee hij zijn inkomen verdient. Als Alex 15 is, overlijdt zijn moeder. Een jaar later hertrouwt zijn vader met Grietje van Buuren. Alex gaat daarna al snel het huis uit. Hij gaat aan het werk als koopman/handelaar. Na zijn huwelijk met de Duitse Tea Hanauer op 22 december 1933 in Koblenz gaat hij in Duitsland wonen en krijgt hij een betrekking in een van de drie winkels in dames- en herenmode van zijn schoonfamilie.

Foto door Elany Koopman ROC

Vlucht naar Amsterdam

Als Tea zwanger is van hun zoon Lex besluiten ze Duitsland te ontvluchten en gaan ze naar Amsterdam. Van 16 juli 1935 tot 23 juli 1936 wonen ze bij de broer van Alex in de IJsselstraat in Amsterdam. Daarna gaan ze naar de 2e Molenbeekstraat. In december 1936 wordt hun zoon David Alexander (Lex) Wolf geboren. Schoonmoeder Minna, inmiddels weduwe, voegt zich later bij hen en ze wonen vervolgens korte tijd op verschillende adressen in Amsterdam.

Madoerastraat 21 Amersfoort

In 1939 komen ze naar Amersfoort. Op 1 mei van dat jaar schrijven ze zich in op het adres Madoerastraat 21, maar door invordering van dit huis door de Duitsers moeten ze in 1942 opnieuw naar een onderkomen zoeken. Alex en Tea gaan naar de Van Asch van Wijckstraat 2 en Minna gaat terug naar Amsterdam waar ze al spoedig overlijdt. Voor Alex is het zijn laatste adres in Amersfoort. Hij duikt daarna onder in Naarden, maar wordt opgepakt en komt op 26 augustus 1943 in kamp Westerbork terecht (barak 67) om vervolgens op 31 augustus 1943 te worden gedeporteerd naar Auschwitz. Alex wordt op 3 september 1943 in Auschwitz vergast.

‘Deddy Wolters, ouders onbekend’

Tea overleeft de oorlog op onderduikadressen in Rotterdam en Den Haag. Lex woont in de oorlog onder de schuilnaam Deddy Wolters, bij de familie Borg in Almelo. Door verraad wordt hij alsnog naar Westerbork gedeporteerd. Vandaar gaat hij op 13 september 1944 met 50 andere kinderen op transport naar de concentratiekampen Bergen-Belsen en Theresienstadt en komt er in een weeshuis terecht. Na de bevrijding staat Lex als ‘Deddy Wolters, ouders onbekend’, op een lijst van overlevenden van Theresienstadt. Zijn onderduikfamilie herkent zijn naam op deze lijst en laat hem ophalen. Na de oorlog zijn Tea en Lex herenigd.
Veel dank aan de familie voor de foto en de bijdragen aan deze familiegeschiedenis.

Vorige stop | Hoofdpagina | Volgende stop


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon