Skip to Content

Herdenkingsstenen pad

10. Leusderweg 254

hier woonde SAMUEL SIEBE MELLEMA
vermoord in Gramsbergen op 05-04-1945

Samuel Siebe Mellema wordt geboren op 16 september 1914 in Amsterdam. Zijn twee zussen en een broer zijn eerder in Port Elisabeth, Zuid-Afrika geboren. Sinds 1923 woont het gezin in Amersfoort. Zijn alleenstaande moeder Hendrica Clasina Govaars heeft een drogisterij hier op de Leusderweg. Bij het uitbreken van de oorlog is Samuel als sergeant gelegerd op de Grebbeberg. Na de capitulatie weigert hij zich over te geven aan de Duitsers. Samuel sluit zich aan bij de Nijmeegse knokploeg Theo Dobbe.

Foto door Monique Zwart

Schuilnaam Bertus

De drogisterij aan de Leusderweg wordt het contactadres van illegale activiteiten en opslagplaats van de Oranjekrant en Vrij Nederland. Zijn schuilnaam is Bertus. Ook zijn vrouw Nel Haksteeg spant zich in voor het verzet. Kort voor de bevrijding neemt hij deel aan een actie van de Binnenlandse Strijdkrachten, een bundeling van verzetsgroepen, in Gramsbergen. Samuel en nog drie verzetslieden bewaken daar een brug over de Vecht om te voorkomen dat de terugtrekkende Duitsers deze opblazen. Op 5 april 1945 ontstaat een vuurgevecht waarbij alle vier om het leven kwamen. Samuel is op slag dood.

Vorige stop | Hoofdpagina | Volgende stop


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon