Skip to Content

Herdenkingsstenen Pad

Misschien heb je ze weleens gezien, verspreid over de stad, verwerkt in de stoep. Die kleine zwart granieten stenen met daarin de naam, leeftijd en plaats van een overledene. Wist je dat achter ieder van deze stenen een verhaal schuil gaat van één van de vele Joodse Amersfoorters en verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord of gedeporteerd zijn. Het zijn stille getuigen van stadsgenoten die een gruwelijk lot ondergingen. De stenen zijn opgenomen in het straatbeeld zodat de namen van de overledenen niet vergeten worden. 

In Amersfoort zijn door de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort ruim 400 herdenkingsstenen gelegd. Deze herdenkingsstenen verwijzen naar  Amersfoorters, die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter uit hun huizen zijn gehaald en afgevoerd zijn naar concentratiekampen om daar of elders te worden vermoord. Deze inwoners werden vervolgd om hun geloof, omdat ze zich verzetten tegen de bezetter of omdat zij om andere redenen niet pasten in het mensbeeld van de bezetter. Ook zijn er inwoners zonder enige vorm van proces geëxecuteerd. Anderen vluchtten in de dood onder druk van de vervolging. 

De herdenkingsstenen liggen op de plek van hun laatste adres in de stad. De herdenkingsstenen zijn gelegd in de periode van april 2015 tot april 2019. Bij elke steenlegging was er een persoonlijke ceremonie ter herdenking van het slachtoffer. 

Door het leggen van deze herdenkingsstenen komen deze slachtoffers, die zelden of nooit een laatste rustplaats hebben gekregen, terug naar de stad en worden hun namen vermeld om ze nooit meer te vergeten. Voor families en nabestaanden zijn de herdenkingsstenen hopelijk als balsem op de littekens van immens verdriet.

Het Herdenkingsstenen pad op de Route van Verzoening brengt je langs verschillende verhalen van deze bijzondere Amersfoortse inwoners.

 

De Makers

Het Herdenkingsstenen Pad is ontwikkeld door Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort. De stichting herdenkt slachtoffers van het naziregime bij hun laatste woning in Amersfoort. Ze zijn vermoord of gedeporteerd. Met de herdenkingsstenen worden zowel Joodse slachtoffers als verzetsstrijders geëerd en niet vergeten.  

Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort

Op de actuele website worden de verhalen van de slachtoffers bijgehouden. Benieuwd naar alle verhalen achter de herdenkingsstenen? Op https://www.herdenkingsstenenamersfoort.nl vind je een interactieve kaart met de ruim 400 Amersfoortse herdenkingsstenen en achtergrondinformatie.

 

Het herdenkingsstenen Pad is samengesteld door Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort.  Voor bronvermeldingen van tekst en beeld bezoek ook: https://www.herdenkingsstenenamersfoort.nl

De Route


Contact

Art.1 Midden Nederland
Kaap Hoorndreef 42 3563 AV Utrecht

telefoon: 030 – 232 86 66
Mail: info@art1mn.nl

De Route van Verzoening is met zorg samengesteld met als doel bezoekers te informeren, bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Helaas kan het voorkomen dat informatie onvolledig, onjuist of niet meer actueel wordt weergegeven. We behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de aangeboden informatie.

Website design by: SDG HUB Nederland & The Imagineering Suite © 2021
Left Menu Icon